A történészek úgy vélik, hogy Debrecen első említése 1235-ből származik. I. Lajos király 1361-ben szabad várossá tette. A XV-XVI. században Debrecen a kereskedelem legfontosabb központja lett, ahol számos vásárt tartottak. 1450-től 1507-ig a Hunyadi család birtoka lett. A XVI. század közepén, miután a törökök megszállták a várost, Erdély fennhatósága alá került. Ezt követően Debrecen félautonóm státuszt kapott. A város 1693-ban a Habsburg Birodalom része lett.

Debrecen jelentős szerepet játszott a Magyarországot sújtó 1848-1849-es forradalomban. 1849 januárjában ide költözött a Magyar Honvédelmi Bizottság és az Államgyűlés. 1857-ben vasútvonal épült a városban, amely Debrecent és Pestet kötötte össze.

1929-ben termálvizet találtak itt, de csak 1960-ban ismerték el gyógyhatásúnak. Itt 1984-ben nyitották meg a fürdőközpontot, amelyet később rekonstruáltak.

1944 decemberében itt alakult meg Magyarország Ideiglenes Nemzeti Kormánya és Ideiglenes Nemzetgyűlése, amely hadat üzent Németországnak.

A második világháború alatt, a debreceni hadművelet során a város legtöbb épülete súlyos károkat szenvedett. Debrecen újjáépítése évekig tartott, és csak az 1960-as években fejeződött be.

Ma Debrecen a Közép-Duna régió kulturális és gazdasági központja.

Az egyetemi város pezsgő hangulata pillanatok alatt elvarázsolja Önt. Sétáljon végig a Kossuth téren, ahol minden évben megrendezik a Debreceni Színes Karnevált, vagy a Piacs utcán (lefordítva: piac), ahol a 16. század óta 300 éve rendezik meg a világhírű debreceni vásárokat!

Meglátogathatja a helyi református templom székesegyházát, amely a város egyik fontos szimbóluma, és amelyet egykor a „reformátusok Rómájának” is neveztek, vagy a 127 éve épült ortodox zsinagógát a Pászti utcában, valamint az egyik híres magyar múzeumot: a Déri Múzeumot. Déri.

Ha közel áll a szívedhez az irodalom, akkor fontos tudni, hogy ebben a városban található a híres magyar írónő, Szabó Magda emlékháza, a művészetkedvelőknek pedig jó hír, hogy Debrecenben található a Modem Kortárs Művészeti Központ, amely 3000 négyzetméteres kiállítóterével Magyarország második ilyen jellegű kiállítóhelye.

Ha pedig már itt jársz, megbocsáthatatlan hiba lenne kihagyni az 1913-ban épült, 34 méter magas Nagyerdei Víztorony kilátóját – és akkor sem fogsz unatkozni, ha kisgyerekkel érkezel! Európa legnagyobb fürdőkomplexuma, amely a várostól mindössze 22 kilométerre található, remek lehetőséget kínál a kikapcsolódásra.

A Hajdúszoboszlói Gyógy- és Fürdőközpont gyógymedencéi mellett megmártózhatsz a medencékben, nyáron pedig kipróbálhatod a fürdőkomplexumhoz tartozó Aquaparkban található vízi csúszdákat. Debrecenből egy rövid autóútra Közép-Európa legnagyobb sztyeppéje, a Hortobágy, a Fata Morgana néven ismert, a világörökség részét képező sztyeppék közé juthat el.